Recensies Weerbaarheid

DEC 2020 – Harry, 36 jaar
Carollyne biedt support met een bijzondere overgave. Ze heeft een rijke variëteit aan zowel ervaring als aan technieken in huis die haar in staat stellen mij in al mijn (fysieke) complexiteit te ontmoeten. Elke sessie opnieuw verbindt zij zich met hoe ik mij op dat moment voel en onderzoekt zij met welke hulp ik op dat moment gebaat ben. Van zachte aanraking tot krachtige weerbaarheidsoefeningen tot massage tot intelligente vragen in een gesprek, Carollyne zet zich voluit in om mij te helpen. Daarbij – ik werk inmiddels enkele maanden met haar – houdt ze terugkerende thema’s in het vizier om deze op steeds nieuwe wijzen in elke individuele sessie onder de aandacht te brengen.

De sessies bij Carollyne voelen als waardevolle reizen, waarin zij mij met volle aandacht ondersteunt en begeleidt in mijn helingsproces. Ik voel dat Carollyne zich met oprechte toewijding voor mij inzet, dat is uitzonderlijk en dat gun ik een ieder die behoefte heeft aan steun, begeleiding, en aanraking – zowel fysiek als emotioneel. Ik ben dankbaar haar gevonden te hebben. 

NOV 2019 – Erik
De sessies bij Carollyne zijn fantastisch! Heel fijn is dat het op maat is, rekeninghoudend met je wensen. Bij mij bestaat bijvoorbeeld het eerste deel van de sessie vaak uit een karateles (was daar toevallig al op zoek naar) en daarna het knuffelen. Voor mij is dat een mooie combinatie: het krachtige en het zachte. Op een of andere manier versterkt dat elkaar. Fijn is ook het inspelen op wat er op het moment is. De ene keer zijn het hele gesprekken en soms ook het genieten in stilte. 

Carollyne is verrassend veelzijdig, met bijvoorbeeld het geven van adviezen of een massage als dat het meest passend is.   

Bedankt!

MRT 2012 – J.O. – Intro Weerbaarheid voor Powervrouwen
Voordat ik aan de cursus begon voelde ik me vaak niet sterk, niet sterk genoeg om voor mezelf op te komen, zowel in veilige als minder veilige situaties. Dit komt mede door het overspannen zijn en andere zaken die veel impact op mij hebben gehad maar van nature was ik ook geen “strijder”. Nee zeggen is voor mij niet makkelijk, bij zowel vrienden, familie als bij vreemden.

Wat ik bij de cursus wilde leren was vooral me sterker te voelen en hierdoor hopelijk beter voor mezelf op te komen. Ook wilde ik graag leren mezelf te verdedigen aangezien ik vaker in situaties ben geweest waarin ik me niet veilig voelde.

De oefeningen waarbij we hard NEE en JA moesten roepen waren voor mij soms best heftig, zo duidelijk ja of nee roepen had ik niet eerder gedaan ook al wilde ik dat wel. De korte cursus heeft mij geleerd wat duidelijker te zijn en minder over me heen te laten walsen. Ook heeft het mij iets meer zelfvertrouwen gegeven en heb ik op straat het gevoel dat ik in ieder geval íets kan doen als iemand me lastigvalt.

Tegen een aantal mensen die veel te veel van me vroegen heb ik ook gezegd dat ik deze cursus heb gedaan om o.a. niet meer in situaties te komen waar zij me in probeerden te “dwingen”. Ik ga graag nog door met de langere cursus, ik merk toch dat drie lessen goed zijn maar dat ik nog veel kan leren. Nu merk ik soms dat het doseren lastig is, soms neig ik een beetje naar afsnauwen als iemand iets vraagt of zegt dat me niet bevalt, maar dat komt vast goed hahaha.

Op je website zag ik staan dat de cursus in Geuzenveld is vanaf april tot juni. Kan ik hier nog aan meedoen?

Vast bedankt!

MRT 2012 – Janine K.
Ik heb heel veel geleerd tijdens de cursus van Carollyne. Ik ben onzeker en helemaal niet zelfbewust met de cursus weerbaarheid begonnen. Door 10 lessen te volgen en te leren hoe ik mijn lichaam kan controleren en voelen en vooral mezelf kan beschermen ben ik heel wat zelfbewuster en sterker geworden.

Carollyne gaat niet alleen in op het fysieke maar ook heel sterk en intensief op het mentale.

Als ik me voor een gewone weerbaarheidscusus zou inschrijven moet ik ten eerste meer betalen. Maar het bealngrijkste is dat ik niet zo een goede en intensieve begeleiding in het mentale process zal krijgen als ik het bij Carollyne nu mocht ervaren.

De cursus is in de buurt met leuke dames uit mijn buurt. En dat is ook juist leuk.

Carollyne is een heel aardige en leuke mevrouw. Ze is een doorzetter en heel erg zelfbewust. Van haar kan ik nog veel leren. Dat is waarom ik graag een vervolgscursus wil.

MRT 2012- Amina Sulemanovic – De cursus Weerbaarheid voor Powervrouwen
Ik ben de 1e cursus (okt-dec 2011) begonnen omdat ik nieuwsgierig was wat Weerbaarheid & Zelfverdediging inhield. Daarnaast wilde ik beter in mijn vel komen te zitten. De cursus heeft goed uitgepakt, en al na 3 lessen had ik al trucjes geleerd hoe ik mij in de maatschappij, tussen de mensen, meer zelfverzekerd kon voelen. Ik heb goed naar Carollyne geluisterd en kleine dingetjes toegepast en dat heeft goede resultaten opgeleverd.

Bijvoorbeeld als ik in het donker door het park moest fietsen zat ik rechtop en ging hard fluiten en liedjes zingen, o.a. olifantje in het bos. Ja die kinderliedjes van mijn kinderen waren dan het eerste wat ik in mijn hoofd kreeg. Ik heb hierdoor over angst heen gekomen. Maar ook de manier waarop ik in de bus sta is veranderd. Ik sta met een voet naar voren en dan sta ik meer stabiel. De manier waarop ik met mijn kinderen om ga is ook veranderd.  Van Carollyne geleerd niet zo agressief te reageren. Ik maak nu meer grapjes maar zeg toch duidelijk wat ik wil dat er gebeurt. Vroeger ging ik alleen verbieden, en nu zeg ik ook wat ze wel mogen. Ik ben wat zachter geworden en dat is prettiger voor mij en kinderen en de hele sfeer thuis.

Fysiek heb ik ook veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe ik veilig kan vallen. Hoe ik goed moet stoten met mijn knokkels en pols goed recht moet houden.

Tijden de 2e cursus (jan-maart 2012) zijn ook dezelfde onderwerpen behandeld als tijdens eerste. Maar nu heb ik me meer kunnen verdiepen en er werd veel duidelijk. De algemene indruk van cursus is ontspannen. Ik heb veel gelachen, maar ook veel geleerd. En ik vind dat je logische uitleg geeft hoe je sterker kunt zijn. Ik voel me nu veel sterker in mezelf.

Het was ook fijn dat we in de cursus doelen moesten stellen. Ik kwam er achter dat als je een doel hebt en 100% voor je doel gaat, dan kun je het wel bereiken. Het is dan minder moeilijk dan het leek.

Ik ben zo blij met de cursus. Ik eerst dacht dat het alleen fysiek zou zijn, maar ik ben zo blij met de tijd die je neemt voor de emotionele kant. Wij zijn vrouwen dus dat is belangrijk voor ons om ook daarbij stil te staan.

Het zou zijn als de lessen van de volgende cursus 1,5 uur duren, 1 uur is eigenlijk te kort. De warming-up en het praten neemt soms meer tijd, maar dat is belangrijk als er iets met iemand aan de hand is. Het zou voor de groep ook prettiger zijn om daarna nog wat langer de tijd te hebben voor het trainen van de technieken. Carollyne neemt toch altijd wat extra tijd voor ons en zegt “ik pik gewoon wat extra tijd van de baas”. We moeten dan ook altijd lachen, maar het is wel heel fijn.

Ik ben trots dat ik deze cursus heb gevolgd en iedereen mag weten dat ik deze cursus heb gevolgd. Ik wil graag ook weer met een volgende cursus meedoen.

DEC 2011 – Marieke Das – Zelfverdediging in balans
Omdat ik al geruime tijd geplaagd werd onredelijke angsten werd mij geadviseerd een cursus zelfverdediging te gaan volgen. Niet alleen om het hoofd te kunnen bieden aan geweld op straat, maar om mezelf zekerder te voelen en meer naar mijn potentieel te groeien. Ik kwam bij Carollyne terecht, die ik al kende. Haar aanpak is een manier apart. Waar je je een beetje ongemakkelijk voelt in het begin, geeft ze je geen ruimte om hier aan toe te geven. Ze laat je hard werken, maar leidt dit in banen door positieve coaching en aansturing. Voor mij werkte dit principe heel goed. Door het hoge tempo van de les had ik geen tijd om stil te staan bij mijn gedachtes en deze de “flow” van de les te laten verstoren. Uiteindelijk ga je wel met deze gedachtes aan de slag in de les. Door elke les een thema, zoals daadkracht, energie en balans, te behandelen aan de hand van praktisch voorbeeld neem je je leven onder de loep op een speelse en luchtige manier. Zodoende ben ik veel minder met mijn angsten voor het leven bezig, en meer met het leven zelf.

Ik had ook het geluk om af en toe één-op-ééngesprekken met Carollyne te volgen. De inhoud van deze gesprekken maakt niet veel uit, maar door haar ervaring in de budowereld weet zij ook deze “sparwedstrijden” op zo’n manier te draaien dat je er altijd als winnaar uit komt, en dan voornamelijk van jezelf. Met af en toe harde, maar heldere vragen worden problemen die je denkt te hebben minder groot en minder belangrijk, waardoor oplossingen makkelijker te vinden zijn.

Al met al wil ik Carollyne bedanken voor de steun die ze me heeft gegeven, misschien nog wel meer dan dat zij uiteindelijk zelf beseft…

DEC 2011 – Monika K. – Reflectie cursus Weerbaarheid & Zelfverdediging
Vanaf oktober tot en met december heb ik bij Carollyne Tjong Ayong de cursus ‘Weerbaarheid & Zelfverdediging’ gevolgd. In deze cursus heb ik veel geleerd over het doorbreken van mijn negatieve denkpatronen. Door deze cursus kan ik beter mijn grenzen bepalen en  behouden. Ik heb bij Carollyne zelfverdedigingtechnieken en bevrijdingen geleerd. Ik ben verpleegkundige en fiets vaak midden in de nacht door Geuzenveld, door het volgen van deze cursus voel ik mij zelfverzekerder.

Ik hoop dat ik binnenkort nog een cursus bij Carollyne kan volgen omdat ik juist door herhaling de technieken mij meer eigen maak. Een heel leerzame cursus, ik kan deze cursus aan iedereen aanbevelen.

Groetjes, Monika

DEC 2011 – J. B.
Ik ben door een vriendin uitgenodigd om aan deze workshop mee te doen. Ik was meteen enthousiast. Ik wilde zelfverzekerder worden op het fysieke vlak en op het mentale vlak, ik dit kan toepassen in in mij privéleven en vooral op mijn werk.

Ik heb deze cursus als positief en leerzaam ervaren. Ik merkte bij de laatste les dat wij er met veel zelfvertouwen bij stonden.

Leuk dat er een vervolg training komt, echt een aanrader!

DEC 2011 – Christa D.
Ik ben Christa, een moeder van 30 jaar. En ik wilde aan deze cursus meedoen omdat ik meer zelfvertrouwen wilde hebben in het leven. Dat ik durfde te zeggen wat mij dwars zat.

Toen ik aan deze cursus begon deden we mentale oefeningen maar ook fysieke oefeningen.

Mentale oefeningen:
We stellen doelen over wat je wil veranderen in je leven, hier komen we elke week op terug. Het is ook fijn om van je medecursusten te horen waar zij mee zitten en elkaar hierin te steunen. Na deze cursus zal ik hieraan blijven werken.

Fysieke oefeningen:
Ik heb dit als heel prettig ervaren, en ben nu ook minder bang op straat. Ik loop zelfvertrouwd rond waardoor de buitenwereld je niet als slachtoffer ziet.

(vaak pikte je wat van je eigen tijd voor extra uitleg, bedankt daarvoor).

DEC 2011 – N. C.
Wegens privé omstandigheden is het niet gelukt om bij alle lessen van de cursus aan te schuiven. Dit vind ik wel erg jammer!! Wellicht dat ik in het nieuwe jaar weer mee kan doen.

De lessen zijn erg leuk en vooral leerzaam. Technieken die aangeleerd worden geven je zelfvertouwen zodat je je mannetje kunt staan. Je leert ons een situatie zo goed mogelijk in te schatten, alvorens actie te ondernemen. Zelfverdeiging is niet alleen maar om je heen of van je af slaan, er komt een hoop controle bij kijken.

Dank voor je inzet en positieve energie!
Groetjes N.

NOV 2011 – Nicolet R
Mijn ervaring met de cursus Weerbaarheid & Zelfverdediging bij C-Flexion

Enkele jaren geleden ben ik op straat door twee mannen beroofd, waardoor ik bang was geworden om in het donker over straat te lopen.Na lange tijd twijfelen, ben ik toch maar op zoek gegaan naar een manier om mijzelf zekerder te voelen en om van mijn angst af te komen. Dit was niet makkelijk, want ik wist niet goed wat mij zou kunnen helpen. Ik ben toen op internet gaan zieken en kwam op de website van C-Flexion terecht. De cursus Weerbaarheid & Zelfverdediging sprak mij meteen aan. Dit was voornamelijk omdat de cursus door een vrouw werd gegeven en ook alleen voor vrouwen toegankelijk was. Dat gaf mij persoonlijk een veilig gevoel. Carollyne’s aanzienlijke deskundigheid en ervaring met allerlei vormen van vechtsporten trok mij over de streep. Ik ben toen eerst begonnen met een introductiecursus van drie lessen. Tijdens deze lessen leerden we (d.m.v. theorie en praktische oefeningen) om onze eigen grenzen te voelen en aan te geven, om weerbaarder te worden in alledaagse situaties, maar ook een aantal zelfverdedigingstechnieken zoals jezelf uit een klem of greep bevrijden, stoten en schoppen, en wat je kunt doen als je bijvoorbeeld op de grond of van achteren wordt aangevallen. Door die drie lessen ging ik mijzelf al vrij snel anders voelen. Ik werd mij meer bewust van mijn omgeving, ik ging letten op mijn houding en wat ik uitstraalde naar anderen en voelde mij steeds zelfverzekerder worden. Het maakte mij zeer enthousiast en nieuwsgierig naar meer, dus heb ik mij daarna aangemeld voor de volledige cursus van 14 lessen. Ik ben tijdens deze cursus veel nieuwe kanten en krachten van mijzelf leren kennen, waarvan ik niet wist dat ik die had. Na iedere les fietste ik naar huis en voelde mij sterker dan ooit, alsof ik alles en iedereen aankon. Dat was zo’n fantastisch gevoel! Na verloop van tijd kreeg ik de technieken steeds beter onder de knie en ik merkte dat ik minder bang was op straat. Wanneer ik weer even in een voor mij ‘enge’ situatie terechtkwam, dacht ik in mijn hoofd al na over welke technieken ik eventueel kon toepassen, en de angst verdween. Ik bleef met beide benen op de grond, in plaats van in paniek te raken. Dit was precies wat ik wilde bereiken toen ik begon met de cursus. De lessen werden door Carollyne op een zeer prettige manier gegeven: met gelijkwaardigheid, respect voor iedereen als persoon, humor, en een rustige, heldere uitleg. Ik heb mij altijd erg op mijn gemak gevoeld en er was altijd ruimte voor vragen of persoonlijke ervaringen. Maar vooral haar enorme hoeveelheid aan kennis en deskundigheid op het gebied van zelfverdediging maakte veel indruk op mij. Ik kan deze cursus aan alle vrouwen aanbevelen die behoefte hebben aan meer zelfvertrouwen, weerbaarder willen worden en hun eigen krachten willen ontdekken. Het is een leerzame en waardevolle ervaring!